12 nov 2018
12-nov-2018

Broos van Erp Cross Competitie

Cross

BEST - De Broos van Erp Competitie start dit jaar met de Vijverloop, vlak bij het Joe Mann natuurtheater, op zaterdag 17 november. Natuurlijk verwachten we alle lopers van GM aan de start voor de sportieve strijd om de titel ‘crosskampioen van GM’. Deze competitie bestaat uit drie crossen. Niet-leden kunnen ook meedoen, tegen een vergoeding van € 2,00 per cross. De volgende cross is de Putjesbergencross op zaterdag 1 december. Voor het complete programma, zie avgm.nl.

tekst Pieter Grootes

 

12 nov 2018
12-nov-2018

Witvencross Veldhoven

Cross

VELDHOVEN - Tonnie de Benis won de korte cross bij de mannen. Dat ging niet vanzelf: hij werd gevolgd door zijn concurrent van AVV Valkenswaard. “Hij bleef maar plakken”, zei Tonnie. “Ik dacht, als ik een gaatje kan slaan, dan zit ik goed. Maar dat lukte niet.” En dus kwam het na tweeënhalf kilometer op de eindsprint aan die met twee meter voorsprong werd gewonnen. De afgelopen week had hij flink doorgetraind, met een bostraining de zaterdag ervoor. “Dus de overwinning voelde extra goed aan.”

Podium
Mats Keulstra en Matthijs van den Broek behaalden de tweede en derde plaats bij de B-junioren. “Tot twee jaar geleden kon ik de winnaar nog wel hebben, maar sindsdien is hij veel sneller geworden”, zei Mats na afloop. Matthijs volgde op de derde plaats, ondanks een voetbalwedstrijd van een dag eerder: “Ik voelde m’n benen wel, maar ik was dan ook iets te snel gestart.”

Bij de meisjes D-junioren was het complete podium voor GM. Winnares Milou Keulstra was behouden gestart: “Het was bij m’n eerste cross toch eerst even kijken hoe het ging.” Het gaf de nummer 2, Eliza Dielhof, de kans lang in haar voetspoor te blijven, totdat Milou het tempo opvoerde. Vanzelfsprekend was dit complete podium niet: Sanne van de Wiel had het zwaar en moest heel diep gaan voor haar derde plaats. Het verschil was slechts een seconde.

Veroline Sanders (10) won bij de A-pupillen. Samen met de nummer 2 had ze een flink gat geslagen. Maar ze hoefde niet tot het uiterste te gaan voor de winst: “Ik heb dan ook niet achterom gekeken.”

fotobijschrift De eindsprint van Tonnie de Benis

tekst Pieter Grootes
foto Frank Abbink

 

12 nov 2018
12-nov-2018

Maureen de Bresser: “Ik ben het lopen steeds leuker gaan vinden.”

Lopen

VELDHOVEN - Al vijftien jaar is Maureen de Bresser (21) lid van AV Generaal Michaëlis, maar haar laatste officiële crosswedstrijd is alweer van vijf jaar geleden. Het hardlopen stond, naast de technische nummers, niet echt hoog op haar voorkeurslijstje. Zondag behaalde ze de vierde plaats tijdens de Witvencross, de aftrap van de Kempische Cross Competitie. “Ik ben het lopen steeds leuker gaan vinden.”

Maar vanwaar dan die omslag? Maureen viel al op door de laatste tijd tijdens de competitie de 800 meter te lopen. En een maandje geleden liep ze in Eindhoven haar eerste halve marathon, binnen de twee uur nog wel. Huh, Maureen een halve marathon? Wat is hier aan de hand? Ze heeft er wel een verklaring voor. “Ik werk nu in de zorg, waardoor ik vaak ’s avonds moet werken. En dan wordt het trainen ’s avonds op de baan wat lastiger”, legt Maureen uit. “Toen ben ik ’s morgens maar gaan hardlopen. Ik merkte dat het me steeds beter af ging, waardoor ik het ook leuker ben gaan vinden.”

fotobijschrift Maureen de Bresser tijdens de Witvencross

tekst Pieter Grootes
foto Frank Abbink

 

5 nov 2018
5-nov-2018

Records

Lopen

VALKENSWAARD EN MOL(B) - Wie nog snel voor het cross-seizoen een persoonlijk record wilde lopen op de halve marathon moest zondag in Valkenswaard zijn. Peter Eshuis had vooraf zijn zinnen gezet op een tijd onder de 1 uur en 24 minuten tijdens de Valkenloop, zeg maar sneller dan 4 minuut per kilometer. “Ik heb zeer vlak kunnen lopen. Een mooi parcours en top weer. En een pr van 1.23.40!” Ook Frank van Thiel liep een persoonlijk record op het fraaie parcours door het Leenderbos en weer terug door de Malpie.

Voor D-junior Lotte Aerts (11) kan het cross-seizoen niet vroeg genoeg beginnen. Vorig weekend won ze de IJzeren Man Cross in Weert, zondag eindigde ze op de vierde plaats tijdens de Zilvermeercross in Mol, onderdeel van de 37e Belgische CrossCup.

tekst Pieter Grootes

 

5 nov 2018
5-nov-2018

We gaan weer crossen

Cross

BEST - Zondag aanstaande start de Runnersworld Kempische Cross Competitie. De eerste wedstrijd is de Witvencross in Veldhoven. Daarna volgen nóg zeven crossen van de gezamenlijke Kempische atletiekverenigingen. Half februari wordt het eindklassement opgemaakt. Er zijn prijzen voor de winnaars. Ook is er weer een verenigingsklassement voor de pupillen en de junioren.

Voor het individuele klassement tellen de zes beste klasseringen mee. Nieuw in het reglement is dat de laatste wedstrijd sowieso meetelt: niet meedoen is nul punten. Na de Witvencross volgen de Driedorpencross Sint Oedenrode, L’Avant Sylvestercross Reusel, Auwjaorscross Oirschot, Dieprijtcross Eersel, Joe Mann Bosloop Best, Wedertcross Valkenswaard en als laatste half februari de Karpencross in Eindhoven.

Vorig seizoen werd het Brabants Kampioenschap tijdens de Witvencross gehouden; dit seizoen wordt het BK cross in Oudenbosch gehouden op 6 januari.

Voor alle informatie, ook over de verenigingsklassementen, zie atletiekregio14.nl.

fotobijschrift Start van een cross van de Kempische Cross Competitie

tekst Pieter Grootes

 

29 okt 2018
29-okt-2018

Lotte Aerts heeft haar eerste cross van het seizoen gewonnen

Cross

WEERT - Lotte Aerts heeft haar eerste cross van het seizoen gewonnen, het was ook de eerste in haar nieuwe categorie van D-junioren. De Brabantse crosskampioen won zondag in Weert de IJzeren Man Cross, de eerste van het Limbra-crosscircuit, met zes seconden voorsprong.

tekst Pieter Grootes

 

29 okt 2018
29-okt-2018

Over 100 kilometer doe je hardlopend bijna 14 uur

Lopen

‘S GRAVENVOEREN - In het donker ’s morgens starten, in het donker ’s avonds finishen. Addie van der Vleuten van AV Generaal Michaëlis liep zijn langste afstand ooit: iets meer dan 100 kilometer. De start van de Grizzly 100 Trail was zaterdagmorgen om 6.00 uur in Voeren (België), samen met 125 andere lopers. Met meteen een heuvel op en af. “De eerste kilometers gaan wat moeizaam, m’n ontbijt moet nog wat zakken. Na tweeënhalf uur wordt het licht, altijd mooi om te zien”, doet Addie verslag. “Het lopen gaat voorspoedig. Halverwege ben ik bij de tweede verzorgingspost. Vanaf hier maak je een lus om Vaals en het Drielandenpunt. Met heel pittige en lange beklimmingen. Na die lus was het aftellen naar het einde. Het moet nog net lukken om voor donker te finishen. Bij de laatste verzorging stonden mijn supporters, dus hier heb ik wat meer tijd gepakt. De laatste 5 kilometer was het al donker, met nog een valpartij over een boomstam. En daar was dan na 13 uur en 42 minuten eindelijk de finish. Ik ben tevreden.”

tekst Pieter Grootes

 

22 okt 2018
22-okt-2018

In 4 uur 33 keer het Dak van Brabant op en af

Lopen

NUENEN - Addie van der Vleuten van AV Generaal Michaëlis heeft zaterdag in Nuenen de Hill Repeat Madness gelopen, waarbij je naar keuze 2, 4 of 6 uur lang de 40 meter hoge Gulberg, ofwel het Dak van Brabant, op en af loopt. Diegene die dan het vaakst het 1300 meter lange parcours aflegt is de winnaar. Elk uur wordt er van looprichting gewisseld. Addie won de loop over 4 uur.

“Toen had ik er 33 rondjes opzitten, goed voor 42,6 kilometer en 1400 hoogtemeters”, zegt Addie. Na de start kwam hij op de tweede plaats te lopen en bijna tweeënhalf uur lang bedroeg de achterstand op de koploper een half rondje. Daarna werd de afstand kleiner en kleiner. Na 3 uur nam Addie de kop over. “Na 4 uur had ik een voorsprong van een rondje”, glundert Addie. “Volgend weekend loop ik de Grizzly 100, een Ultratrail van 100 kilometer door de Belgische Voerstreek.”

Een week eerder liep hij in Eindhoven zowel de hele als de halve marathon, totaal 63 kilometer.

D-junior Orlando Louwers evenaarde zaterdag in Reusel, tijdens de eerste indoorwedstrijd van het seizoen, het clubrecord op de 40 meter sprint, dat 43 jaar geleden door Maarten Tromp in Uden werd gelopen.

fotobijschrift Addie van der Vleuten in actie op het landgoed Gulbergen

tekst Pieter Grootes

 

17 okt 2018
17-okt-2018

De 35e Marathon Eindhoven was vooral warm

Lopen

EINDHOVEN - Van de vier marathonlopers van AV Generaal Michaëlis in Eindhoven was Addie van der Vleuten zondag de snelste. Hij knoopte er ook nog eens een halve marathon achteraan. Hij werd op de ruim 42 kilometer gevolgd door Peter Cras, Gerard Verbeek en Nick van de Worp. Patrick van de Sande stapte halverwege uit.

Vooral Addie van der Vleuten baarde opzien. “De hele marathon begon lekker, maar het werd snel warmer.” Zijn tijd was net onder 3 uur en 25 minuten. Hup, gelijk door naar de start van de halve marathon. “Ik heb het tempo toen wat laten zakken. Ondertussen was het flink warm geworden en om sommige stukken was het aardig doorbijten. Na 2 uur en 11 minuten bereikte ik de finish, een mooie training voor de Grizzly Bear Trail van 100 kilometer over twee weken.”

Peter Cras had pas laat besloten de hele marathon te lopen: “Het ging iets langzamer dan voorzien, het was warm met soms wind tegen. Trouwens, heb je Gerard al gezien?” Gerard Verbeek volgde in zijn tweede marathon op vijf minuten in 3 uur en 56 minuten. Ook hij had het zwaar: hij had gemikt op 3 uur 45 minuten. “Tot halverwege ging het nog goed.”

Vooral de halve-marathonlopers, met de start aan het begin van de middag, hadden het zwaar. Tommy van Loosdregt had een negatieve primeur op de halve marathon: bevangen door de warmte en met een onwillige knie en kuit stapte hij uit.   Kuno Huisman liep weliswaar een persoonlijk record van 1 uur en 38 minuten, maar niet de 1.35 waar hij zo op gehoopt had.

Teleurgesteld

Lotte Aerts loopt zondagmorgen ietwat teleurgesteld door de nog vrijwel lege finishfuik: “Eerst m’n vader en moeder opzoeken.” De elfjarige had stiekem gehoopt op een overwinning tijdens de 5km Aon City Run. De Brabantse crosskampioen werd zesde bij de vrouwen. “M’n benen liepen vol”, zei ze. Ze wilde het niet als excuus gebruiken, de teleurstelling bleef van haar gezicht af te lezen. Ondanks dat ze 29 seconden sneller was dan vorig jaar, ondanks die zesde plaats en ondanks dat haar tegenstanders vaak een of twee koppen groter waren. Ook Bram van Stiphout (11) had tijdens de Chiquita Mini Marathon van een mijl zijn zinnen gezet op een hoge klassering: “Ik kreeg last van steken.” Dat hij live op TV geïnterviewd werd kon hem niet opbeuren. Met zijn zesde plaats bleef hij slechts 20 seconden verwijderd van de overwinning.

tekst Pieter Grootes

 

8 okt 2018
8-okt-2018

Zondag 35e Marathon Eindhoven

Lopen

EINDHOVEN - De jaarlijkse hoogmis van het hardlopen wordt komend weekend in Eindhoven gehouden. Tijdens de 35e Marathon Eindhoven zullen de meeste deelnemers van AV Generaal Michaëlis zondagmiddag meedoen aan de halve marathon. Aan die afstand alleen al doen tienduizend deelnemers mee.

Peter Cras, Gerard Verbeek, Patrick van de Sande en Addie van der Vleuten starten zondagmorgen op de hele marathon. Peter Cras is zonder meer de meest ervaren marathonloper van het stel. Vorig jaar in Tilburg liep hij zijn zestiende marathon. Hij besloot hij zich pas laat voor Eindhoven aan te melden: “Ik heb de kilometers in de benen, dus waarom niet?” Gerard Verbeek gaat voor zijn tweede hele marathon van ruim 42 kilometer. “De eerste was zo’n tien jaar geleden. En na een stuk of tien halve marathons wordt het toch tijd voor een nieuwe uitdaging”, glimlacht hij. Addie van der Vleuten heeft pas drie marathons gelopen: Berlijn, Eindhoven en Sint Oedenrode. Een jaartje geleden (Stockholm) en net voor de zomervakantie (Frankfurt) liep hij de hele marathon als onderdeel van de Iron Man-triathlon. De marathon wordt dan vooraf gegaan door 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen. Eind september nog liep hij in de Belgisch-Luxemburgse heuvels in het donker een trail van 90 kilometer: “Dan moet 42 kilometer vlak in Eindhoven ook wel lukken.”

Internationaal

De snelste internationale deelnemers op de hele marathon zijn de Keniaan Felix Kirwa, vorig jaar tweede in Eindhoven in 2.06.13, en de Ethiopiër Deribe Robi, tweede in Eindhoven in 2015 in 2.05.58. Dit tweetal wordt aangevuld door de Ethiopiër Belay Asefa, die vier jaar geleden in Hamburg zijn beste tijd van 2.07.10 liep. De organisatie verwacht 25 duizend deelnemers, verdeeld over alle afstanden op zaterdagavond en zondag. Voor het programma zie marathoneindhoven.nl.

tekst Pieter Grootes

 


Deel op sociale media:

Terug naar boven